Ben je van plan een gratis VPN te gebruiken? Dan kun je daar het best nog een keer goed over nadenken. Gratis VPN’s hebben namelijk grote problemen; ze zijn niet veilig, niet goed voor je privacy en hebben nog andere issues. Welke addertjes zitten er nog meer onder het gras?
Zo veilig zijn gratis VPN’s niet: integendeel
Het idee van een VPN is dat je er veiliger mee kunt internetten en dat je anoniem surft. Gratis VPN’s doen juist het tegendeel: ze loggen vaak wat je online doet en verkopen deze waardevolle data door aan marketingbedrijven. Op die manier verdienen ze geld en kunnen ze hun diensten online houden. Sommige gratis VPN’s zijn daar nog relatief netjes in, maar anderen gaan wel heel erg ver om geld te verdienen.
Zo deden onderzoekers eens een test met 283 verschillende aanbieders wereldwijd. Uit dat onderzoek bleek dat veel gratis aanbieders zelfs malware (schadelijke software) in hun programma’s stopten om geld te kunnen verdienen. Dat kunnen zelfs virussen zijn om toegang te krijgen tot je computer, om je kwetsbaar te maken voor phishing of om je bestanden te versleutelen en losgeld te vragen. Dat heeft niets meer met beveiligen te maken, maar alleen met snel geld verdienen. Louche aanbieders, dus.
Third-party trackers kijken met je mee
72 procent van alle gratis aanbieders maakt gebruik van third-party trackers. Dit is software binnen de kosteloze VPN-app, die bijhoudt wat je precies op het internet doet. Het wordt direct doorgesluist aan adverteerders, zodat je soms zelfs binnen de app al gerichte reclame te zien krijgt. Deze software maakt een complete profielschets van je: wie je bent, waar je vandaan komt, wat je interesses zijn, wanneer je online gaat, et cetera.
Dit zijn geen gegevens die in verkeerde handen moeten vallen. Het is een belangrijke reden om weg te blijven van gratis VPN’s.
Ze kunnen geblokkeerde content niet unblocken
Je hoort vaak over VPN’s dat ze geblokkeerde content weer toegankelijk kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan verborgen films en series op Netflix, of video’s online met een landrestrictie. Er is eigenlijk geen enkele gratis VPN die echt toegang tot Netflix kan verschaffen. Dat komt doordat de gratis VPN eigenlijk een soort proxy is en dit te zwak is om door de locatiechecker een van de strengst beveiligde streamingdiensten ter wereld te komen.
Sommige VPN’s hebben ook nog eens een datalimiet. Zo’n limiet is veel te weinig om een film goed binnen te kunnen halen. Je kunt dan dus maar een stukje kijken, of in extreem slechte kwaliteit.
Limieten, limieten en nog meer limieten
Gratis VPN’s zetten expres overal een limiet op. Een datalimiet van een paar 100 MB is echt niets om een beetje normaal mee te surfen. Je bent er waarschijnlijk in een paar minuten doorheen en dan moet je weer een maand wachten tot je weer 500 MB krijgt.
De enige reden waarom aanbieders dit doen, is om je te verleiden een betaald abonnement te nemen. Je raakt gefrustreerd van de limieten en denkt: ‘Ik betaal wel! Dan kan ik tenminste normaal gebruikmaken van de dienst.’ Sommige diensten zijn al zo opdringerig op het moment dat je een account aanmaakt.
Gratis VPN’s maken je verbinding ultra traag
Heb je thuis snel internet? En maak je gebruik van een gratis VPN? Dan kan het zijn dat je alleen ultra traag kunt verbinden met netwerken. Dat is geen probleem met je thuisverbinding, maar met de VPN. Dat komt door twee dingen: de gratis VPN-aanbieder maakt het netwerk expres trager zodat je overstapt op een betaald abonnement, en omdat er veel gebruikers op de server van de aanbieder zitten. Al die gebruikers samen zijn eigenlijk te veel voor de server om aan te kunnen. Daardoor wordt de verbinding traag.
De oplossing: een proefversie gebruiken
Dit waren al vijf redenen om geen gratis VPN te gebruiken, maar we kunnen er nog veel meer noemen. Denk bijvoorbeeld aan de grote hoeveelheid irritante reclame binnen het programma van de aanbieder. Betaalde aanbieders tonen geen advertenties, maken de verbinding niet expres trager en zijn veilig om te gebruiken.
Je kunt het best eerst een proefversie gebruiken van de VPN. Dit doe je door een proefabonnement aan te gaan. Op die manier kun je bijvoorbeeld twee weken testen of het netwerk goed genoeg is en of deze aanbieder bij je past. Zo verspil je geen geld aan het testen van netwerken. Bovendien heb je twee weken gratis kunnen internetten middels een goede VPN. Bevalt de aanbieder je? Investeer dan die paar euro per maand in een betaalde VPN; dat is het zeker waard. Zo internet je ook meteen een stuk veiliger.
Feedback: info@mnlk.nl
Leestip -> Digitaal een feestje bouwen
Leestip -> Zo krijg jij een industriële inrichting